Exkurze – Vila Tugendhat

Ve středu 6. března 2024 se uskutečnila exkurze do Brna pro žáky třetích ročníků, kteří si jako volitelný předmět vybrali seminář Současná literatura nebo Společnost a kultura. V rámci naší několikahodinové návštěvy druhého největšího města České republiky jsme dostali možnost nahlédnout do vnitřku velkolepé a významné vily Tugendhat.

Vila Tugendhat je funkcionalistickou budovou německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Celý objekt nese název po bohatém židovském obchodníkovi Fritzi Tugendhatovi. Byla postavena za pouhých čtrnáct měsíců a manželé se zde nastěhovali již v roce 1930. Od počátku druhé světové války byla vila využívaná k mnoha účelům, například na konci 50. let minulého století zde fungovalo zdravotnické zařízení. Od roku 2001 visí vila Tugendhat na seznamu světového dědictví UNESCO a po velké rekonstrukci mezi lety 2010 a 2012 je tento dům přístupný všem zájemcům o architekturu nebo těm, kteří se zajímají o prvorepublikovou brněnskou smetánku.

Asi patnáct žáků našeho gymnázia společně s doprovodem paní učitelky Cvičkové a paní učitelky Ocáskové se vydalo do centra města, aby se všichni účastníci zájezdu mohli tímto architektonickým skvostem řádně pokochat a dozvědět se něco nového o historii budovy nebo samotné moravské metropole. Ujala se nás milá průvodkyně, se kterou jsme prošli celý objekt.

Dům byl postaven na kopci, proto každá exkurze začíná v horní části ulice, vedle rodinné garáže. V nejvyšším patře se nachází ložnice členů rodiny. Když jsme sešli o patro níže, ocitli jsme se v té nejznámější místnosti celé vily. Tento prostor fungoval jako pracovna, jídelna i obývací pokoj. Zároveň každý návštěvník má odtud přenádherný výhled do zahrady nebo na majestátní Špilberk, který je krásně vidět na protějším kopci. Nakonec jsme dostali příležitost podívat se do samotného suterénu celé vily, kde naše prohlídka skončila.

Na závěr bych rád zdůraznil, že tento zájezd byl jak zábavný a příjemný, tak i poučný. Jsme rádi, že jsme se mohli dozvědět více o naší kulturní památce a už se těšíme na další podobné exkurze.

Tomáš Čabla, 3.B

.